Portobello's met peterselieboter, geitenkaas en balsamicostroop - Beaufood (2024)

Ohhh, wat vind ik het heerlijk om met kerstrecepten bezig te zijn. Op Insta kreeg ik veel vraag naar vegetarische gerechten en laat ik daar nou nét een kei in zijn. Vorige week maakte ik deze gevulde portobello’s met geitenkaas en gegrilde zoete tomaatjes, met daarover een overheerlijke stroop van balsamico. Dit gerecht is een Beaufood variatie op de gegratineerde portobello’s met geitenkaas, walnoten en honing van Hello Fresh die ik een tijdje geleden at als avondeten. De portobello’s worden extra smaakvol door een eenvoudig trucje..

Ik smeer ze namelijk voor het bakken in met een lekkere laag peterselieboter. Dit maak je simpelweg door wat boter in een pannetje te smelten en daar vervolgens (heel kort) verse peterselie en knoflook doorheen te roeren. Een kleine stap, maar wel een enorm verschil in smaak. Ook drogen de portobello’s hierdoor niet uit tijdens het bakken in de oven. En als we dan toch de peterselieboter in onze handen hebben, dan smeren we de binnenkant van de paddenstoelen er ook lekker mee in. Vervolgens vul je de portobello’s met kleine tomaatjes (geen bleke en waterige tomaatjes, maar het liefst die dieprode want; die zijn lekker zoet) en geitenkaas. Ik gebruik voor het gemak kleine bolletjes geitenkaas, maar any geitenkaas will do. En dan die stroop van balsamico..

Portobello's met peterselieboter, geitenkaas en balsamicostroop - Beaufood (1)

Portobello's met peterselieboter, geitenkaas en balsamicostroop - Beaufood (2)

Finishing touch: heerlijk stroperige balsamico

Als je ook maar drie minuten extra tijd wil besteden aan dit gerecht dan zou ik dat zeker doen, want het liefst maak je deze balsamicostroop zelf. Een wereld van verschil in smaak, geloof me. En het is zo gedaan, want je maakt de stroop simpelweg door balsamicoazijn samen met een snuf (kokosbloesem)suiker even op te koken in een kleine pan. That’s it. Als deze stap je toch iets teveel van het goede is, dan gebruik je natuurlijk gewoon kant en klare balsamicostroop maar zoals ik al zei.. die zelfgemaakte stroop is wel héél erg lekker.

Ook handig: je kunt de portobello’s van te voren vullen. Hierdoor hoef je ze alleen nog even in de oven te schuiven vlak voordat je aan tafel gaat. Een goede voorbereiding is het halve werk, zeker tijdens het kerstdiner :D

Heb je deze heerlijke voorgerechten al gezien?

Papadum pizza met tonijn sashimi en soja-mayonaise

Ceviche in limoncello

Coquilles met currypuree en kaaskletskop

Portobello's met peterselieboter, geitenkaas en balsamicostroop - Beaufood (3)

Dit heb je nodig voor deze portobello’s met peterselie boter, geitenkaas en balsamicostroop / 4 personen

  • 4 portobello’s
  • 75 gr geitenkaas bolletjes – gewone zachte geitenkaas kan natuurlijk ook, maar die bolletjes staan zo gezellig
  • stuk of 10 kleine snoeptomaatjes
  • 60 ml balsamicoazijn
  • 3 el (kokosbloesem)suiker – Ik gebruik het liefst kokosbloesemsuiker vanwege de karamelachtig smaak

Voor de peterselieboter

  • 3 el fijngehakte verse peterselie + extra voor erover
  • 50 gr boter
  • 1 teen knoflook

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Smelt de boter in een pannetje. Pers de knoflook en hak de peterselie fijn. Schep dit bij de gesmolten boter en bak maximaal één minuut mee. Leg de portobello’s met de open kant naar beneden op de bakplaat en kwast ze in met de peterselieboter. Draai ze om en verdeel de rest van de boter over de holtes. Breng op smaak met een snuf zout en peper.

Halveer de tomaatjes. Vul de portobello’s met tomaatjes en geitenkaas en schuif ze voor 25 tot 30 minuten in de oven.

Maak vlak voor het serveren de balsamicostroop. Verwarm de balsamicoazijn in een kleine pan en roer de (kokosbloesem)suiker erdoor. Breng het geheel zachtjes aan de kook en blijf roeren tot je een stroperige substantie hebt. Dit duurt zo’n twee tot drie minuten.

Haal de gevulde portobello’s uit de oven en verdeel ze over de borden. Of serveer ze allemaal op een mooi groot bord, ook leuk! Strooi er nog wat verse peterselie over en drizzle de balsamicostroop erover.

Portobello's met peterselieboter, geitenkaas en balsamicostroop - Beaufood (4)

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Portobello's met peterselieboter, geitenkaas en balsamicostroop - Beaufood (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Saturnina Altenwerth DVM

Last Updated:

Views: 6371

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Saturnina Altenwerth DVM

Birthday: 1992-08-21

Address: Apt. 237 662 Haag Mills, East Verenaport, MO 57071-5493

Phone: +331850833384

Job: District Real-Estate Architect

Hobby: Skateboarding, Taxidermy, Air sports, Painting, Knife making, Letterboxing, Inline skating

Introduction: My name is Saturnina Altenwerth DVM, I am a witty, perfect, combative, beautiful, determined, fancy, determined person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.